Publiekscollege door Prof. Ben Feringa – Baanbrekers: De Kunst om Klein te Bouwen

  • 07 juli 2021
  • 20.30 uur
De Hortus in Franeker

 

Inspireer een ander!

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. U kunt donderdag op 8 juli de uitzending zien op Omrop Fryslân.

 

Baanbrekers: drie topwetenschappers geven college aan de Thúsakademy van de Academie van Franeker en Omrop Fryslân Televisie.

Drie eeuwen lang was Franeker een van de wetenschappelijke hotspots van Europa. Hier, in het academiegebouw van Franeker, werd baanbrekend onderzoek gedaan. Dat was in de 16, 17, 18e eeuw… maar nu, de 21e eeuw, zijn ze er weer. In samenwerking met de Academie van Franeker zendt Omrop Fryslân wederom drie nieuwe afleveringen van de Thúsakademy uit. Baanbrekende wetenschappers nemen ons mee in hun onderzoek. Drie pioniers van de hedendaagse wetenschap zullen hier, op deze historische plek, college geven. En u kunt daarbij zijn.

De Kunst om Klein te Bouwen
Door prof. Ben Feringa

“In deze voordracht wordt u meegenomen op mijn ontdekkingsreis door de moleculaire wereld en deel ik markante ervaringen na ‘The Magic Call from Stockholm’ . Gebaseerd op recente ontwikkelingen in de nanotechnologie schets ik bovendien perspectieven voor de toekomst.
In verwondering voorbij de horizon gaan, die onzekere zoektocht naar het onbekende, het biedt de  meest fantastische vergezichten.  Maar welke wetenschappelijke vraag gaan we stellen, wat is het pad naar een hopelijk volgende ontdekking , welke uitdagingen bieden we onze jonge talenten?  Fascinerende momenten op mijn reis naar en in die onbekende wereld van het hele kleine, de moleculaire nanotechnologie, alsmede enkele recente vondsten zullen aan de orde komen. Moleculair ontwerp en chemische synthese vormen de basis voor veel van onze dagelijkse producten variërend van de smartphone tot geneesmiddelen. In deze voordracht zal dit geïllustreerd worden aan de hand van recente ontwikkelingen  zoals slimme geneesmiddelen, duurzame materialen en moleculaire machines. De magie van de Nobelprijs bracht daarnaast een rijkdom aan onvoorstelbare ervaringen. Bijzondere momenten in de afgelopen periode zullen de revue passeren. Naast de kracht en schoonheid van de wetenschap deel ik deze ervaringen die een extra dimensie geven aan ‘de vreugde van het ontdekken’.” Aldus prof. Feringa.

Het belooft een uitermate interessant college van deze Nobelprijswinnaar te worden!
Het college start 7 juli om 20.30 uur en is op 8 juli te zien op Omrop Fryslân: de Thúsakademy.

College bijwonen?

U kunt de opnames van het college bijwonen. Het college is in de Hortustuin aan de Horstusstraat in Franeker en wordt een dag later uitgezonden door Omrop Fryslân Televisie (Thúsakademy). Bij slecht weer wordt uitgeweken naar de Botniastins aan de Breedeplaats.
Het college start op woensdagavond 7 juli 2021 om 20.30 uur en duurt ongeveer een uur.
Het bijwonen van het college is gratis. Aanmelding is, gezien het beperkte aantal plaatsen, noodzakelijk. 

Wilt u het college en de opnames bijwonen? Dat kan. U kunt u opgeven via de onderstaand formulier. In lijn met de coronamaatregelen is het aantal bezoekers wel beperkt. Wees dus op tijd met aanmelden want vol is vol.

Graag 15 minuten voor aanvang aanwezig zijn  (20:15 uur).