Prof. dr. Lammert Kooistra – Met slimme sensoren naar duurzame voedselproductie

  • 13 maart 2024
  • 20:00 uur
Botniastins
Breedeplaats 1
8801 LZ Franeker

Inspireer een ander!

Met slimme sensoren naar duurzame voedselproductie

Op de hele wereld is behoefte aan voedselproductie die het milieu minder belast, maar wel veel opbrengt. Een geavanceerde technologie die daarbij helpt, is remote sensing. Daarover gaat het publiekscollege dat Lammert Kooistra geeft op woensdag 13 maart.

Over de hele wereld wordt voedsel geproduceerd in talloze plantaardige productiesystemen. Er is behoefte aan duurzamere teeltsystemen, gericht op het opbouwen van een gezonde bodem en het minimaliseren van de input van synthetische meststoffen, pesticiden en water. Om dit delicate evenwicht te bereiken is het gebruik van geavanceerde technologieën zoals remote sensing vanuit satellieten en drones, een cruciale ontwikkeling. Deze techniek levert tijdige en nauwkeurige informatie aan boeren, onderzoekers en beleidsmakers. Zij kunnen daarmee weloverwogen beslissingen nemen die de productie aanzienlijk verbeteren en tegelijkertijd het verbruik van hulpbronnen en de aantasting van het milieu minimaliseren. In deze presentatie legt Kooistra uit hoe remote sensing en automatische interpretatie van beelden werkt. Hij toont voorbeelden van onder meer de automatische opsporing van ziektes en teeltmogelijkheden op verzilte bodems.

Prof.dr.ir. Lammert Kooistra
Prof.dr.ir. Lammert Kooistra (Damwoude, 1973) studeerde aan de Wageningen University & Research (WUR). Hij promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen in het opsporen van zware metalen in de bodem van uiterwaarden van rivieren en keerde daarna terug naar Wageningen. Sinds eind vorig jaar is Kooistra hoogleraar aan de WUR. Met zijn team werkt hij aan het combineren van sensormetingen met veldwaarnemingen, machine learning en gewasgroeimodellen.

College bijwonen?

Het publiekscollege van 13 maart 2023 start om 20.00 uur in de collegezaal van de Academie van Franeker, Breedeplaats 1 te Franeker. Het college duurt ongeveer een uur, waarna er gelegenheid is om vragen te stellen.

Toegangskaartjes à € 10,- zijn vanaf een half uur voor aanvang verkrijgbaar bij de Botniastins. Een kaartje geeft recht op een glas fris, tapbier of huiswijn na afloop bij Café De Doelen. 

Meldt u zich op tijd aan, want vol = vol.  Dit kan eenvoudig door onderstaand formulier in te vullen. Zonder aanmelding krijgt u alleen toegang als er plaats beschikbaar is.

Aanmelden voor dit publiekscollege:

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?