Prof.dr. Stynke Castelein – Nieuwe inzichten en behandelingen in de GGz

 • 17 april 2024
 • 20:00 uur
Botniastins
Breedeplaats 1
8801 LZ Franeker

Inspireer een ander!

Nieuwe inzichten en behandelingen in de GGz

Effectieve behandelingen in de geestelijke gezondheidszorg (GGz) zijn vaak een combinatie van medicatie en psychosociale interventies. Er is een steeds groter wordend aanbod in de zorg:

  • Welke nieuwe inzichten zijn er eigenlijk?
  • Welke factoren bevorderen en belemmeren iemands herstel?
  • Hoe leiden nieuwe (wetenschappelijke) inzichten tot nieuwe behandelingen?

Sommige behandelingen waren tot voor kort niet denkbaar en nu wel. Ook zijn er op medicatiegebied veel nieuwe ontwikkelingen naar een meer ‘passende dosering’ per persoon. In de huidige zorg is er steeds meer aandacht voor herstelgerichte interventies, zingeving, leefstijl, virtual reality, ervaringsdeskundigheid en sekseverschillen.

Stynke Castelein geeft in haar college een overzicht van effectieve (bestaande) en nieuwe (in ontwikkeling zijnde) interventies in de geestelijke gezondheidszorg.

Prof. dr. Stynke Castelein
Prof. dr. Stynke Castelein is hoofd van Lentis Research, de onderzoeksafdeling van Lentis GGz (Groningen), en hoogleraar ‘Herstelbevordering bij ernstig psychische aandoeningen’ aan de Rijksuniversiteit Groningen. In haar onderzoeksgroep wordt breed gekeken naar herstel. Naast symptomatisch herstel is er dus aandacht voor maatschappelijk en persoonlijk herstel van mensen. Zowel onderzoek naar het effect van behandelinterventies in de praktijk als epidemiologisch onderzoek naar het beloop (en voorspellen) van herstel wordt in haar groep uitgevoerd. Zij is secretaris van het European Network for Mental Health Service Evaluation (ENMESH) en redactielid van het Tijdschrift voor Participatie en Herstel.
In 2018 won zij de Vrouw in de Media Award voor de provincie Groningen voor haar bijdragen in de media rondom mentale gezondheid.

College bijwonen?

Het publiekscollege van 17 april 2024 start om 20.00 uur in de collegezaal van de Academie van Franeker, Breedeplaats 1 te Franeker. Het college duurt ongeveer een uur, waarna er gelegenheid is om vragen te stellen.

Toegangskaartjes à € 10,- zijn vanaf een half uur voor aanvang verkrijgbaar bij de Botniastins. Een kaartje geeft recht op een glas fris, tapbier of huiswijn na afloop bij Grand Café De Doelen. 

Meldt u zich op tijd aan, want vol = vol.  Dit kan eenvoudig door onderstaand formulier in te vullen. Zonder aanmelding krijgt u alleen toegang als er plaats beschikbaar is.

 

Aanmelden voor dit publiekscollege:

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?