Dr. Robert Harris – De Parkinson-paradox

  • 06 maart 2024
  • 20:00 uur
Botniastins
Breedeplaats 1
8801 LZ Franeker

Inspireer een ander!

Aanmelden voor dit college is helaas niet meer mogelijk!!

De Parkinson-paradox

Muzikale Metamorfose van de Motoriek

Muziek kan een wonderbaarlijk effect hebben op de motoriek van mensen met de ziekte van Parkinson. Bewegingen die ze zonder muziek niet kunnen maken, lukken mét muziek ineens wel. Wat zegt dat ons over de relatie tussen hersenen en muziek? Daarover gaat het publiekscollege dat Robert Harris geeft op woensdag 6 maart bij de Academie van Franeker.

In zijn college gaat dr. Robert Harris in op de symptomen van de ziekte van Parkinson. Hij bespreekt de innige relatie tussen klank en beweging, zowel in de hersenen als in het oor zelf. Harris legt uit wat het verschil is tussen bewuste en onbewuste perceptie en tussen impliciete en expliciete kennis. Daarnaast gaat hij in op de anatomische en functionele verschillen die daarmee samenhangen.

Harris staat in zijn lezing stil bij de manier waarop dansen op muziek onze hersenen ‘beloont’. Die hersenfunctie houdt verband met feedforward-mechanismen in het brein, maar ook met onze perceptie van tijd, tijdsduur en muzikale puls. Tenslotte gaat hij in op de relatie tussen klemtoon, ritme en intonatie (samen ‘prosodie’) in de muziek en in ons spreken. Hij doet dat aan de hand van het zangvermogen van Parkinson-patiënten, de speech-to-song illusion en het feit dat mensen met de ziekte van Parkinson zingen en spreken loskoppelen van elkaar.

Dr. Robert Harris
Dr. Robert Harris, geboren in de Verenigde Staten, woont sinds 1971 in Nederland. Hij studeerde piano en werkte als pianodocent in Leeuwarden en Groningen. Hij is als onderzoeker verbonden aan het Kenniscentrum Kunst & Samenleving in Groningen. Hij studeerde ook Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij bij de afdeling Neurologie afstudeerde. Momenteel is hij verbonden aan het dB Speech Perception Lab van het UMCG in Groningen. Hij onderzoekt daar de effecten van een pianomethode die hij zelf heeft ontwikkeld op de spraak- en emotieperceptie van mensen die een cochleair implantaat gebruiken.

College bijwonen?

Het publiekscollege van 06 maart 2024 start om 20.00 uur in de collegezaal van de Academie van Franeker, Breedeplaats 1 te Franeker. Het college duurt ongeveer een uur, waarna er gelegenheid is om vragen te stellen.

Toegangskaartjes à € 10,- zijn vanaf een half uur voor aanvang verkrijgbaar bij de Botniastins. Een kaartje geeft recht op een glas fris, tapbier of huiswijn na afloop bij Bistro Sinnyn (Dijkstraat 44)

Meldt u zich op tijd aan, want vol = vol.  Dit kan eenvoudig door onderstaand formulier in te vullen. Zonder aanmelding krijgt u alleen toegang als er plaats beschikbaar is.