College door Prof.Dr.Ir. Tiny van Boekel – Voedselproductie in veranderende tijden

  • 07 juni 2023
  • 20:00 uur
Botniastins
Breedeplaats 1
8801 LZ Franeker

Inspireer een ander!

Voedselproductie in veranderende tijden

Ons voedselsysteem kraakt in zijn voegen. We kennen de herkomst van ons eten niet meer altijd, overgewicht is een steeds ernstiger probleem en ons eetgedrag veroorzaakt klimaatproblemen. Hoe komt dat en vooral: hoe kan het anders? Daarover spreekt Tiny van Boekel bij de Academie van Franeker op woensdag 7 juni tijdens zijn publiekscollege ‘Voedselproductie in veranderende tijden’.

De wetenschap heeft ons veel gebracht op het gebied van voedsel. Voedselzekerheid, voedselveiligheid en voedselkwaliteit zijn de afgelopen eeuw ontwikkeld op basis van wetenschappelijke inzichten. De maatschappij is daardoor drastisch veranderd: voedsel is altijd en overal beschikbaar en het bereiden van eten kost ons vrij weinig tijd.

Het ontstane systeem heeft echter ook een keerzijde: we zijn vervreemd van ons voedsel, obesitas is een maatschappelijk probleem geworden en we beschadigen klimaat en milieu met ons eetgedrag. Bovendien is er veel onenigheid op het gebied van voedselproductie, met als sprekend voorbeeld de stikstofdiscussie. Hoe zijn we hier terechtgekomen en welke toekomstscenario’s zijn denkbaar? Dat is een complex vraagstuk met veel belanghebbenden: boeren, industrie, consumenten, supermarkten en overheid. In deze lezing brengt Tiny van Boekel die complexiteit in kaart en schetst hij mogelijke alternatieven.

Prof.dr.ir. Tiny van Boekel
Prof.dr.ir.
Tiny van Boekel is emeritus-hoogleraar Levensmiddelentechnologie aan Wageningen University & Research. Zijn onderwijs en onderzoek waren gewijd aan voedselkwaliteit in termen van voedingswaarde, eetkwaliteit, duurzaamheid en eiwittransitie. Van Boekel mengt zich geregeld in publieke maatschappelijke discussies over voedsel en voeding. Sinds zijn pensionering in 2019 is hij nog steeds actief in onderwijs en onderzoek. Verder is hij als voedselveiligheidsadviseur betrokken bij de Voedselbank.

College bijwonen?

Het publiekscollege van 7 juni 2023 start om 20.00 uur in de collegezaal van de Academie van Franeker, Breedeplaats 1 te Franeker. Het college duurt ongeveer een uur, waarna er gelegenheid is om vragen te stellen.

Toegangskaartjes à € 10,- zijn vanaf een half uur voor aanvang verkrijgbaar bij de Botniastins. Een kaartje geeft recht op een glas fris, tapbier of huiswijn na afloop bij Café De Doelen. 

Meldt u zich op tijd aan, want vol = vol.  Dit kan eenvoudig door onderstaand formulier in te vullen. Zonder aanmelding krijgt u alleen toegang als er plaats beschikbaar is.

Meld u zich op tijd aan, want vol=vol. Dit kan eenvoudig met onderstaand formulier. Zonder aanmelding krijgt u alleen toegang als er plaats beschikbaar is.

Aanmelden voor dit publiekscollege:

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?