College door Dr. Arjen Dijkstra – De leermeester van Eise Eisinga

  • 05 juli 2023
  • 20:00 uur
Botniastins
Breedeplaats 1
8801 LZ Franeker

Inspireer een ander!

De leermeester van Eise Eisinga

Eise Eisinga had al jong interesse voor astronomie en wiskunde. Die aanleg is in de loop der jaren wat geromantiseerd: de bouwer van het Franeker Planetarium zou zichzelf in de wiskunde hebben bekwaamd en zelfs wiskundeboeken hebben geschreven. Hoe zat het precies met dit ‘wonderkind’? Van wie leerde hij wiskunde? Dat vertelt Arjen Dijkstra bij de Academie van Franeker op 5 juli tijdens zijn publiekscollege ‘De leermeester van Eise Eisinga’.

Eise Eisinga zou zich met nauwelijks hulp van anderen de wiskunde en astronomie hebben eigengemaakt, is jarenlang gedacht. Arjen Dijkstra deed onlangs een spectaculaire vondst die het leven van deze ‘hemelbouwer’ in een heel nieuw perspectief plaatst. Wat is Dijkstra te weten gekomen over de weg waarlangs Eisinga astronomie en wiskunde leerde? En wat zegt dat over het ontstaan van het Planetarium in Franeker? Door de nieuwe ontdekkingen van Dijkstra leren we veel over de plek van wiskunde en wetenschap in Fryslân aan het einde van de achttiende eeuw. In dit publiekscollege licht Dijkstra zijn recente vondst toe en vertelt hij wat die vondst betekent voor onze blik op Eisinga en het Planetarium.

Arjen Dijkstra
Arjen Dijkstra (1979) is directeur van Tresoar, archief, bibliotheek en literatuurmuseum van Fryslân. Hiervoor was hij directeur van het Universiteitsmuseum Groningen. Dijkstra is gespecialiseerd in de geschiedenis van de wetenschap. Hij werkte acht jaar, met tussenpozen, aan een onderzoek naar het leven van Eise Eisinga. In 2021 publiceerde hij De Hemelbouwer. Een biografie van Eise Eisinga. Daarnaast publiceerde hij samen met Mark Hektor It Himelbouwerke, een kinderboek over het ontstaan van het Franeker Planetarium.

College bijwonen?

Het publiekscollege van 5 juli 2023 start om 20.00 uur in de collegezaal van de Academie van Franeker, Breedeplaats 1 te Franeker. Het college duurt ongeveer een uur, waarna er gelegenheid is om vragen te stellen.

Toegangskaartjes à € 10,- zijn vanaf een half uur voor aanvang verkrijgbaar bij de Botniastins. Een kaartje geeft recht op een glas fris, tapbier of huiswijn na afloop bij Grand Café De Doelen. 

Meldt u zich op tijd aan, want vol = vol.  Dit kan eenvoudig door onderstaand formulier in te vullen. Zonder aanmelding krijgt u alleen toegang als er plaats beschikbaar is.

Aanmelden voor dit publiekscollege:

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?