Harry Wichers

College door Prof.dr. Harry Wichers – De Achilleshiel van allergie

  • 14 juni 2023
  • 20:00 uur
Botniastins
Breedeplaats 1
8801 LZ Franeker

Inspireer een ander!

De Achilleshiel van allergie

Wie een (voedsel)allergie heeft, lijkt maar één optie te hebben: de allergenen vermijden. Dat kan heel lastig zijn en als het mislukt, kunnen de gevolgen dramatisch zijn. Wat zijn de nieuwste inzichten over allergieën en hebben allergenen ook een zwak punt – een Achilleshiel – waarop we ze kunnen aanpakken? Daarover spreekt Harry Wichers bij de Academie van Franeker op woensdag 14 juni tijdens zijn publiekscollege ‘De Achilleshiel van allergie’.

Lang leek het alsof er geen kruid is gewassen tegen voedselallergieën: wie ergens allergisch voor is, moet ervoor zorgen die stof niet binnen te krijgen. In de praktijk kan dat nogal eens lastig zijn en lukt het niet altijd. Bij sommige allergieën kan dat dramatische gevolgen hebben.

De Griekse held Achilles leek onkwetsbaar en onverslaanbaar, maar bleek uiteindelijk tóch een zwakke plek te hebben: zijn hiel. Hebben allergieën ook zo’n zwakke plek, waarmee ze ‘getackeld’ kunnen worden? De nieuwste wetenschappelijke inzichten lijken daar wel op te duiden, vertelt Harry Wichers in zijn publiekscollege. Hij zet uiteen wat allergieën zijn en hoe lastig die soms zijn te onderscheiden van niet-allergieën. Ook vertelt hij aan welke benaderingen wordt gewerkt om het leven met mensen met een allergie aangenamer en veiliger te maken.

Prof.dr. Harry Wichers
Prof.dr. Harry Wichers is senior scientist bij Wageningen Food & Biobased Research met de specialisatie nutritionele immunologie. Zijn onderzoek richt zich op de interacties tussen voedsel, de bestanddelen daarvan en het immuunsysteem. Doel van zijn onderzoek is bij te dragen aan het ontwikkelen van voedselproducten die immuunfuncties en -ontwikkeling kunnen ondersteunen, vaak voor specifieke doelgroepen. Eiwitten zijn een belangrijk speerpunt in Wichers’ onderzoek.

College bijwonen?

Het publiekscollege van 14 juni 2023 start om 20.00 uur in de collegezaal van de Academie van Franeker, Breedeplaats 1 te Franeker. Het college duurt ongeveer een uur, waarna er gelegenheid is om vragen te stellen.

Toegangskaartjes à € 10,- zijn vanaf een half uur voor aanvang verkrijgbaar bij de Botniastins. Een kaartje geeft recht op een glas fris, tapbier of huiswijn na afloop bij Café De Doelen. 

Meldt u zich op tijd aan, want vol = vol.  Dit kan eenvoudig door onderstaand formulier in te vullen. Zonder aanmelding krijgt u alleen toegang als er plaats beschikbaar is.

Meld u zich op tijd aan, want vol=vol. Dit kan eenvoudig met onderstaand formulier. Zonder aanmelding krijgt u alleen toegang als er plaats beschikbaar is.

Aanmelden voor dit publiekscollege:

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?