Simmerjûncolleges 2022: Prof. Dr. Ir. Tiny van Boekel – Voedselzekerheid – Voor wie zijn de gebakken peren?

  • 17 augustus 2022
  • 20:30 uur
Botniastins
Breedeplaats 1
8801 LZ Franeker

Inspireer een ander!

Simmerjûncolleges 2022

Academische tijden herleven met de Simmerjûncolleges

Meer dan twee eeuwen groeide en bloeide in Franeker een, in binnen- en buitenland roemruchte universiteit. Voorjaar 2018 is de Academie van Franeker nieuw leven ingeblazen. Niet als de zoveelste hogere onderwijsinstelling, maar als centrum om wetenschap en maatschappij te verbinden. Activiteiten vinden plaats in de historische Botniastins aan de Breedeplaats.

Deze zomer biedt de Academie van Franeker inwoners en toeristen al weer voor de 5e keer een reeks simmerjûncolleges aan. Elk college staat op zich, met als overkoepelend thema ‘Toekomstbeelden’.
Hoe ziet bijvoorbeeld de voedselzekerheid van morgen er uit? Of de Afsluitdijk? Maar we gaan ook kijken naar het toekomstbeeld dat Nederlandse emigranten hadden in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Al met al is het een interessant en gevarieerd programma.

Het college van vandaag wordt gegeven door Prof. Dr. Ir. Tiny van Boekel

Voedselzekerheid – Voor wie zijn de gebakken peren?

Korte inhoud:  Ons voedselproductiesysteem is complex. Enerzijds is er veel bereikt qua voedselveiligheid , -zekerheid en -kwaliteit. Anderzijds is er ook veel maatschappelijke discussie en kritiek.  Er is kortom veel verwarring. De lezing zal een overzicht geven van hoe het systeem zich ontwikkeld heeft, wat de huidige situatie is en wat toekomstige ontwikkelingen zijn. De lezing zal elementen aanreiken vanuit een wetenschappelijk en maatschappelijk perspectief waarmee zin en onzin over voedsel en voeding kan worden onderscheiden.

Emeritus prof.dr.ir. Tiny van Boekel is buitengewoon hoogleraar aan Wageningen University. Hij bekleedt sinds 2017 de leerstoel Dairy Science and Technology.

Woensdagavond – Collegeavond
Locatie: ​​De Botniastins, Breedeplaats 1
Toegang:​​€10,- (inclusief een consumptie na afloop bij De Doelen)
Inloop: ​​20:15 uur
Aanvang college: 20:30 uur

Aanmelden voor dit publiekscollege:

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?