Simmerjûncolleges 2022: Drs. Wouter van der Heij – Vismigratierivier en Afsluitdijk – Doorbraak in denken

  • 24 augustus 2022
  • 20:30 uur
Botniastins
Breedeplaats 1
8801 LZ Franeker

Inspireer een ander!

Simmerjûncolleges 2022

Academische tijden herleven met de Simmerjûncolleges

Meer dan twee eeuwen groeide en bloeide in Franeker een, in binnen- en buitenland roemruchte universiteit. Voorjaar 2018 is de Academie van Franeker nieuw leven ingeblazen. Niet als de zoveelste hogere onderwijsinstelling, maar als centrum om wetenschap en maatschappij te verbinden. Activiteiten vinden plaats in de historische Botniastins aan de Breedeplaats.

Deze zomer biedt de Academie van Franeker inwoners en toeristen al weer voor de 5e keer een reeks simmerjûncolleges aan. Elk college staat op zich, met als overkoepelend thema ‘Toekomstbeelden’.
Hoe ziet bijvoorbeeld de voedselzekerheid van morgen er uit? Of de Afsluitdijk? Maar we gaan ook kijken naar het toekomstbeeld dat Nederlandse emigranten hadden in de jaren ’50 van de vorige eeuw. Al met al is het een interessant en gevarieerd programma.

Het college van vandaag wordt gegeven door drs. Wouter van der Heij

Vismigratierivier en Afsluitdijk – Doorbraak in denken

De ruim 30 kilometer lange en kaarsrechte Afsluitdijk is vanuit de ruimte zichtbaar. Naast een ongekend staaltje van Nederlands dijkbouwkunst doorsnijdt deze dam al 90 jaar de Waddenzee en hindert het de migratie van vissen en veel ander onderwaterleven.  Onder ecologen staat de Afsluitdijk daarom ook wel bekend als de grootste nationale natuurramp.
De plannen voor versterking voor de versterking van de Afsluitdijk werden door de Waddenvereniging en andere partijen aangegrepen om te pleiten voor een gat in de dijk. Een gat zodat vissoorten als zalm, paling en spiering weer onbelemmerd het IJsselmeer op kan zwemmen. Het gat maakt onderdeel uit van de Vismigratierivier een ruim 4 kilometer lange passage voor trekvissen welke op dit moment wordt aangelegd.
Wouter van der Heij, marien ecoloog van de Waddenvereniging, geeft toelichting op de unieke samenwerking tussen dijkenbouwers en ecologen tussen vissers en natuurbeschermers en het bijzondere levensverhaal van trekvissen.

Drs. Wouter van der Heij is marien ecoloog. Hij is gespecialiseerd in het mariene milieu van de Waddenzee en de Nederlandse kustzone. Initiatiefnemer van de Vismigratierivier en projectleider Waddentools Swimway Waddenzee

Woensdagavond – Collegeavond
Locatie: ​​De Botniastins, Breedeplaats 1
Toegang:​​€10,- (inclusief een consumptie na afloop bij De Doelen)
Inloop: ​​20:15 uur
Aanvang college: 20:30 uur

Aanmelden voor dit publiekscollege:

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?