Publiekscollege door Prof. Theunis Piersma – Baanbrekers: Sykje… Buorkje, baggerje, en de wittenskip

  • 30 juni 2021
  • 20:30 uur
De Hortus in Franeker en live bij Omrop Frysân

 

Inspireer een ander!

Aanmelden is helaas niet meer mogelijk. Kijkt u live mee via Omrop Fryslân televisie!


Baanbrekers: drie topwetenschappers geven college aan de Thúsakademy van
 
de Academie van Franeker en Omrop Fryslân Televisie.

Drie eeuwen lang was Franeker een van de wetenschappelijke hotspots van Europa. Hier, in het academiegebouw van Franeker, werd baanbrekend onderzoek gedaan. Dat was in de 16, 17, 18e eeuw… maar nu, de 21e eeuw, zijn ze er weer. In samenwerking met de Academie van Franeker zendt Omrop Fryslân wederom drie nieuwe afleveringen van de Thúsakademy uit. Baanbrekende wetenschappers nemen ons mee in hun onderzoek. Drie pioniers van de hedendaagse wetenschap zullen hier, op deze historische plek, college geven. En u kunt daarbij zijn.

Sykje… Buorkje, baggerje, en de wittenskip
Door prof. Theunis Piersma

In dit Friestalige publiekscollege van de Academie van Franeker en Omrop Fryslân Televisie neemt prof. Theunis Piersma, ons mee in de gedachte dat een intense nieuwsgierigheid naar de wereld om ons heen een voorwaarde is om het hoofd te bieden aan de immense uitdagingen waar wij nu als mensheid voor staan. Zijn onderzoek naar de trekvogels van het Friese Boerenland brengt hem terug naar het meest complexe en belangrijke vraagstuk aller tijden. Hoe voeden wij ons? Hoe bedrijven we landbouw?
Kan dat op een manier waarop wij onszelf en onze bondgenoten (de landbouwhuisdieren en de onder- en bovengrondse biodiversiteit) geen geweld aan doen?
Kunnen we boeren zonder de aarde te vernielen?

Theunis Piersma (1958) is hoogleraar Trekvogelecologie aan Rijksuniversiteit Groningen. Als waddenbioloog is hij tevens verbonden aan het Koninklijk NIOZ op Texel. Wereldwijd houdt hij onderzoek aan de burgerlijke stand van 15 trekvogelpopulaties gaande (waaronder grutto’s en lepelaars in Nederland). Dit werk vormt de basis van onderzoek aan populatieprocessen, verspreidingsecologie, ontwikkelingsbiologie en trek. In 2014 won hij de Spinoza Premie van NWO en in 2020 (als eerste niet-Brit) de Godman-Salvin medal van de British Ornithologists’ Union. Naast meer dan 600 wetenschappelijke artikelen, verschenen er een 20tal boeken van zijn hand. Met Thomas Oudman schreef hij ‘De ontsnapping van de natuur. Een nieuwe kijk op kennis (2018, Athenaeum, Amsterdam), en in april van dit jaar verscheen ‘Sinagote. Het levensverhaal van een lepelaar’ (Noordboek, Gorredijk).
Met multi-instrumentalist Sytze Pruiksma maakte en speelde hij o.a. TRACKS, een muzikale voorstelling voor Oerol 2017 over trekvogels in de Waddenzee.

College bijwonen?

U kunt de opnames van het college bijwonen. Het college is in de Hortustuin aan de Horstusstraat in Franeker en wordt live uitgezonden door Omrop Fryslân Televisie (Thúsakademy). Bij slecht weer wordt uitgeweken naar de Botniastins aan de Breedeplaats.
Het college start op woensdagavond 30 juni om 20.30 uur en duurt ongeveer een uur.
Het bijwonen van het college is gratis. Aanmelding is, gezien het beperkte aantal plaatsen, noodzakelijk. Het college wordt gehouden in het Fries.

Wilt u het college en de opnames bijwonen? Dat kan. U kunt u opgeven via de onderstaand formulier. In lijn met de coronamaatregelen is het aantal bezoekers wel beperkt. Wees dus op tijd met aanmelden want vol is vol.

Graag 15 minuten voor aanvang aanwezig zijn  (20:15 uur).