Prof. dr. ir. Inge Loes ten Kate – Meteorieten en het ontstaan van leven – link of geen link

  • 29 november 2023
  • 20:00 uur
Botniastins
Breedeplaats 1
8801 LZ Franeker

Inspireer een ander!

Meteorieten en het ontstaan van leven – link of geen link

De oorsprong van het leven is nog steeds onbekend. Een belangrijk stukje in de puzzel van de oorsprong van het leven is waar de organische verbindingen van het leven vandaan kwamen. Veel onderzoek gericht zich op de synthese van organische moleculen, in extreme hydrothermale omgevingen in de diepzee, in de atmosfeer en aan de oppervlakte door gigantische komeetinslagen.

Maar de belangrijkste organische verbindingen van het leven – aminozuren, carbonzuren, nucleobasen en simpele suikers – zijn allemaal ontdekt in meteorieten op aarde. Afhankelijk van de omstandigheden op de vroege aarde meer dan 4 miljard jaar geleden, kunnen deze belangrijke organische stoffen rechtstreeks in het milieu terecht zijn gekomen door meteorieten en hun daaropvolgende verwering.
Om de meteoritische bijdrage van de belangrijkste organische verbindingen van het leven aan het milieu te bepalen, moeten we eerst begrijpen hoe meteoritische organische verbindingen in het vroege milieu van de aarde zijn terechtgekomen en of zij lang genoeg intact zijn gebleven om deel te nemen aan de prebiotische chemie.

Prof. dr. ir. Inge Loes ten Kate
Prof. dr. ir. Inge Loes ten Kate is associate professor Planetaire Wetenschappen en Astrobiologie bij het departement Aardwetenschappen aan de Universiteit van Utrecht. Ook bij meerdere buitenlandse universiteiten en o.a. NASA is zij als onderzoeker werkzaam geweest.

College bijwonen?

Het publiekscollege van 29 november 2023 start om 20.00 uur in de collegezaal van de Academie van Franeker, Breedeplaats 1 te Franeker. Het college duurt ongeveer een uur, waarna er gelegenheid is om vragen te stellen.

Toegangskaartjes à € 10,- zijn vanaf een half uur voor aanvang verkrijgbaar bij de Botniastins. Een kaartje geeft recht op een glas fris, tapbier of huiswijn na afloop bij Grand Café De Doelen. 

Meldt u zich op tijd aan, want vol = vol.  Dit kan eenvoudig door onderstaand formulier in te vullen. Zonder aanmelding krijgt u alleen toegang als er plaats beschikbaar is.

Aanmelden voor dit publiekscollege:

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?