De Fries. Op zoek naar de Friese identiteit

  • 08 mei 2019
  • 20.30 uur
Botniastins
Breedeplaats 1
8801 LZ Franeker

Inspireer een ander!

De Fries
Op zoek naar de Friese identiteit.

Wanneer ben je een Fries? Moet je dan Fries kunnen spreken? Wie bepaalt dat eigenlijk? En is een echte Fries altijd nuchter en koppig? Deze en andere vragen komen aan bod in deze prikkelende zoektocht naar het Fries-zijn. Aan het woord komt historicus en journalist Erik Betten (1976) uit het Friese Dronrijp.

Tijdens deze lezing, probeert Erik Betten dieper door te dringen tot de Friese identiteit. Aan de hand van onderzoeksresultaten en een blik op de geschiedenis gaat de hij taaie clichés te lijf. Hij vertelt waar ze op gebaseerd zijn en of ze nog een functie hebben in de eenentwintigste eeuw.

Erik Betten heeft een reeks boeken geschreven over geschiedenis, landschap, kunst en cultuur en is auteur van het boek ‘De Fries’. In 2010 won hij NCSF-prijs voor het beste Nederlandstalige SF-verhaal van dat jaar. Quarantaine is zijn succesvolle romandebuut. Momenteel is hij Senior Onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkt hij aan een boek over het terpen- en wierdenland langs de Fries-Groningse waddenkust.

College bijwonen?

De duur van de lezing is ongeveer een uur waarna er aansluitend gelegenheid is voor het stellen van vragen. Het publiekscollege van 8 mei 2019 start om 20.30 uur in de collegezaal van de Academie van Franeker, Breedeplaats 1 te Franeker. Toegangskaartjes á € 7,- zijn een half uur voort aanvang van het college verkrijgbaar bij Café De Doelen en een kaartje geeft recht op een glas fris, bier of wijn na afloop bij Café De Doelen. 

Meldt u zich op tijd aan, want vol = vol.  Dit kan eenvoudig door een mail te sturen naar info@academiefraneker.nl. Vermeld daarbij s.v.p. uw naam, het aantal personen waarmee u komt en het college waarom het gaat.