De bijzondere autonomie van Friesland in de middeleeuwen had niet kunnen bestaan als ze niet militair bevochten en verdedigd was door de Friezen zelf. Grondslag daarvoor was de algemene weerplicht. Friesland kende geen feodaal systeem met inzet van ridders te paard. De bestuurders en rechters van het land moesten bij dreigend gevaar vertrouwen op de inzet van alle weerbare mannen tussen 18 en 60 jaar, georganiseerd naar gemeente en parochie. Tegen 1500 waren deze volksmilities niet meer opgewassen tegen professionele huursoldaten van externe machthebbers die het land bij hun territorium wilden voegen. Toch was hun rol toen nog niet uitgespeeld. In dit college worden, met als startpunt de Monsterlijsten van 1552 (lijsten van mannen met hun wapens) de opzet, organisatie en inzet van de Friese volksmilities van nog eerder uiteengezet.
De vraag dringt zich daarom op hoe de inzet van de Friese gemeentelegers zich heeft ontwikkeld en hoe het afnemend belang ervan precies gewaardeerd moet worden.
Prof. Hans Mol was de projectleider in het gelijknamige onderzoek.
Dit onderzoek werd gefinancierd door de Fryske Akademy en uitgevoerd in een samenwerkingsverband met de Universiteit Leiden.
Hans Mol studeerde geschiedenis en historische geografie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waar hij in 1991 ook promoveerde (cum laude). Hij is in 1986 in dienst gekomen bij de Fryske Akademy als onderzoeksmedewerker middeleeuwse geschiedenis. Sinds 2003 is hij uit naam van de Fryske Akademy ook verbonden aan de Universiteit Leiden als bijzonder hoogleraar voor de geschiedenis van de Friese landen in de middeleeuwen. Hij schrijft daarbij vaak over kloosters, kruistochten en oorlogvoering in de Friese landen.
De duur van het college is ongeveer een uur. Het publiekscollege van 20 oktober 2021 start om 20:30 uur in de Botniastins, Breedeplaats 1 te Franeker.
Toegangskaartjes á €7,- zijn een half uur voor de aanvang van het college verkrijgbaar in de stins. Een kaartje geeft recht op een glas fris, bier of wijn na afloop bij Café de Doelen.
U heeft voor uw bezoek wel een coronatoegangsbewijs nodig. Dit bewijs maakt u met een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona.
Klikt u hier voor meer informatie over het maken van een coronatoegangsbewijs.
Meldt u zich op tijd aan, want vol = vol. Dit kan eenvoudig door onderstaand formulier in te vullen. Zonder aanmelding is er alleen toegang indien er plaats beschikbaar is.