College door Dr. Eva Corpeleijn – Leefstijl en chronische ziekten: 3 vliegen in één klap?

  • 03 november 2021
  • 20:30 uur
Botniastins
Breedeplaats 1
8801 LZ Franeker

Inspireer een ander!

Leefstijl en chronische ziekten: 3 vliegen in één klap?

De lezing zal gaan over de rol van leefstijl bij het ontstaan van welvaartsziekten, met name type 2 diabetes (ouderdoms suikerziekte), hart-en vaatziekten en kanker. We weten dat leefstijl belangrijk is maar welke leefstijlfactoren spelen er de belangrijkste rol? En hoe groot is de impact? Ook niet alle chronische ziekten worden evenveel beïnvloed door alle leefstijlfactoren. Wat kan de wetenschappelijke literatuur ons over dit onderwerp leren en hoe kunnen we hier in de geneeskunde iets mee doen?

Na een opleiding in de voedingswetenschappen aan de Wageningen Universiteit heeft Eva Corpeleijn zich verder gespecialiseerd in medische fysiologie en de epidemiologie. In 2008 begon zij aan de afdeling Epidemiologie van het Universitair Medisch Centrum in Groningen. Haar missie is om te ontdekken hoe voeding en lichamelijke activiteit kunnen helpen bij het voorkomen, behandelen en genezen van chronische ziekten.

Aangezien leefstijl effect heeft op meerdere orgaansystemen in het lichaam, heeft het een groot potentieel om meerdere chronische ziekten tegelijkertijd te kunnen voorkomen. We bestuderen hoe de potentiële  voordelen van een gezonde leefstijl afhankelijk zijn van interacties met de omgeving, waaronder het sociale, economische en fysieke domein, evenals genetische aanleg. Ook bestuderen we hoe deze rol verandert gedurende de levensloop.

Naast de functie als Associate Professor aan het Universitair Medisch Centrum Groningen is Dr. Corpeleijn voorzitter van de Nederlandse Associatie voor de Studie van Obesitas

College bijwonen?

De duur van het college is ongeveer een uur. Het publiekscollege van 3 november 2021 start om 20:30 uur in de Botniastins, Breedeplaats 1 te Franeker.
Toegangskaartjes á  €7,- zijn een half uur voor de aanvang van het college verkrijgbaar in de stins. Een kaartje geeft recht op een glas fris, bier of wijn na afloop bij Café de Doelen.

U heeft voor uw bezoek een coronatoegangsbewijs nodig. Dit bewijs maakt u met een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona.

Klikt u hier voor meer informatie over het maken van een coronatoegangsbewijs.

Meldt u zich op tijd aan, want vol = vol.  Dit kan eenvoudig door onderstaand formulier in te vullen. Zonder aanmelding is er alleen toegang indien er plaats beschikbaar is.

 

 

Aanmelden voor dit publiekscollege:

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?