College door Prof. Dr. Anne Schulp – Hoe graaf je een dino op – en hoe kom je er alles over te weten?

  • 19 oktober 2022
  • 20:30 uur
Botniastins
Breedeplaats 1
8801 LZ Franeker

Inspireer een ander!

Hoe graaf je een dino op – en hoe kom je er alles over te weten?

Bij het woord ‘dinosaurus’ komt er bij iedereen wel een beeld op het netvlies. Ze zijn al 66 miljoen jaar uitgestorven, maar toch kent iedereen deze grote reptielen uit de oertijd. Maar hoe nauwkeurig is dat beeld eigenlijk? En hoe komen we daar meer over te weten? Onderzoeker Anne Schulp groef in de afgelopen jaren de resten op van een Tyrannosaurus, een kudde Triceratops, en meerdere langnekdino’s. In zijn lezing neemt hij u mee naar de opgraving, maar vooral ook mee naar het lab. Met welke technieken kunnen we die fossiele botten verder ondervragen? Hoe komen we meer te weten over de biologie van deze uitgestorven dieren? Nieuwe technieken in de paleontologie brengen de botten steeds een stapje verder tot leven, en daarmee kleurt ons beeld van de dinotijd steeds wat scherper.

Anne Schulp is hoogleraar vertebratenpaleontologie aan de Universiteit Utrecht en onderzoeker bij het nationaal natuurhistorisch museum Naturalis Biodiversity Center in Leiden. Dinosauriërs en de zeereptielen uit de dinotijd hebben zijn speciale aandacht. Momenteel is hij betrokken bij opgravingen in Wyoming, waar hij naar langnekdino’s uit de Jura graaft, en Angola, waar mosasauriërs uit de Krijttijd uit de grond komen.

College bijwonen?

De duur van de lezing is ongeveer een uur waarna er aansluitend gelegenheid is voor het stellen van vragen. Het publiekscollege van 19 oktober 2022 start om 20.30 uur in de collegezaal van de Academie van Franeker, Breedeplaats 1 te Franeker. Toegangskaartjes á € 7,- zijn vanaf een half uur voor aanvang verkrijgbaar bij de Botniastins. Een kaartje geeft recht op een glas fris, tapbier of huiswijn na afloop bij Café De Doelen. 

Meldt u zich op tijd aan, want vol = vol.  Dit kan eenvoudig door onderstaand formulier in te vullen. Zonder aanmelding is er alleen toegang indien er plaats beschikbaar is. U loopt het risico dat er geen plaats voor u is.

 

 

Aanmelden voor dit publiekscollege:

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?