College door Prof. Corné Pieterse – Wie het kleine niet eert….

  • 22 februari 2023
  • 20:00 uur
Botniastins
Breedeplaats 1
8801 LZ Franeker

Inspireer een ander!

Ook van het college van Prof. Pieterse van 22 februari kunt u de slides opvragen. Dit kan via info@academiefraneker.nl.

Wie het kleine niet eert….:
Het bodem microbioom en plantgezondheid

Planten worden bewoond door miljarden bacteriën, schimmels en andere microscopisch kleine organismen. Deze microbiële gemeenschap leeft met name rond het wortelstelsel en noemen we het microbioom.

De plant is een goede voedingsbodem voor micro-organismen vanwege de rijkdom aan suikers en andere koolstofverbindingen die hij met behulp van zonne-energie produceert. Het vastleggen van koolstof door fotosynthese is niet genoeg voor normale plantengroei: daarvoor zijn ook water en essentiële nutriënten als stikstof, fosfor, en ijzer nodig, die de plant met zijn wortels uit de bodem haalt. Voor het efficiënt opnemen van deze voedingsstoffen uit de bodem maakt de plant uitbundig gebruik van de diensten van micro-organismen, zoals mycorrhiza schimmels en rhizobium bacteriën. In ruil voor deze diensten krijgen de micro-organismen koolstofverbindingen zoals suikers terug. Het microbioombevat ook micro-organismen die het immuunsysteem van de plant een boost kunnen geven.

In Utrecht is ontdekt dat specifieke goedaardige Pseudomonas bacteriën die op de wortels van planten leven het natuurlijke afweersysteem van de plant in een verhoogde staat van paraatheid kunnen brengen waardoor de plant zich beter kan verweren tegen een breed scala aan ziekten en plagen. Ook hebben zij gevonden dat een zieke plant actief signalen via zijn wortels de bodem in stuurt die er voor zorgen dat dergelijke resistentie-inducerende bacteriën naar de wortels worden gerecruteerd. Weer andere probiotische bodembacteriën zijn in staat om planten toleranter te maken tegen negatieve omgevingsfactoren zoals droogte of hogere zoutconcentraties.

De Plant-Microbe Interacties groep in Utrecht vergaart gedetailleerde kennis over de interacties tussen planten en hun microbioom en zet deze kennis in om in samenwerking met de groene industrie duurzame gewassystemen te ontwikkelen die optimaal kunnen profiteren van de functies van het natuurlijke microbioom in de bodem.

Corné Pieterse
is een bioloog en hoogleraar plant-microbe interacties aan de Universiteit Utrecht. Hij startte zijn loopbaan aan de Wageningen Universiteit, alwaar hij in 1993 promoveerde in de moleculaire plantenziektekunde. Hij vervolgde zijn wetenschappelijke carrière aan de Universiteit Utrecht. In 2004 werd hij benoemd als hoogleraar. Sedert 2009 is hij ook  wetenschappelijke directeur van het Instituteof Environmental Biology van de Bètafaculteit Universiteit Utrecht.

Het onderzoek van Pieterse richt zich op de wijze waarop planten zichzelf beschermen tegen ziektes en klimaatstress. Pieterse wil de natuurlijke stressbestendigheid bevorderendoor goedaardige micro-organismen te gebruiken die reeds van nature op de wortels van de plant aanwezig zijn.

In de loop der jaren heeft zijn onderzoeksgroep de wetenschappelijke basis gelegd die onder andere door veredelingsbedrijven gebruikt kan worden om sterkere gewassen te kweken.

In 2022 ontving Pieterse en zijn team hiervoor de Spinozapremie. De Spinozapremie is de hoogste prijs voor wetenschappers in Nederland.

College bijwonen?

Het publiekscollege van 22 februari 2023 start om 20.00 uur in de collegezaal van de Academie van Franeker, Breedeplaats 1 te Franeker. Het college duurt ongeveer een uur, waarna er gelegenheid is om vragen te stellen.

Toegangskaartjes à € 10,- zijn vanaf een half uur voor aanvang verkrijgbaar bij de Botniastins. Een kaartje geeft recht op een glas fris, tapbier of huiswijn na afloop bij Café De Doelen. 

Meldt u zich op tijd aan, want vol = vol.  Dit kan eenvoudig door onderstaand formulier in te vullen. Zonder aanmelding krijgt u alleen toegang als er plaats beschikbaar is.

 

Aanmelden voor dit publiekscollege:

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?