College door mr. Mart Dijkstra: Privacybescherming: noodzaak versus ongemak

  • 12 april 2023
  • 20:00 uur
Botniastins
Breedeplaats 1
8801 LZ Franeker

Inspireer een ander!

Privacybescherming: noodzaak versus ongemak

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van 2018 beschermt onze privacy. Dat is een groot goed in tijden van digitalisering, maar de AVG zorgt soms ook voor ongemak en moeilijk werkbare situaties. Hoe ziet dat spanningsveld eruit? Daarover gaat het publiekscollege dat Mart Dijkstra geeft op 12 april bij de Academie van Franeker.

In de afgelopen jaren heeft de privacybescherming een enorme vlucht genomen. Sinds de invoering van de AVG in 2018 is er meer toezicht op de naleving van privacywetgeving. Toezichthouders in heel Europa kunnen hoge boetes opleggen voor inbreuken op de privacy van personen. Als organisaties persoonsgegevens verkeerd gebruiken, kun je als burger gelukkig relatief makkelijk een beroep doen op de privacywetgeving.

Vrijwel iedere organisatie heeft te maken met privacy: overheden, zorginstellingen, woningcorporaties, commerciële ondernemingen, stichtingen en verenigingen. De AVG vraagt van organisaties dat ze kunnen aantonen dat ze de verwerking van persoonsgegevens op orde hebben. Dat brengt in sommige gevallen nogal wat uitdagingen met zich mee. Soms zorgt privacywetgeving voor ongemak en moeilijk werkbare situaties. De AVG is dus niet voor iedereen een zegen. In dit publiekscollege gaat Mart Dijkstra in op dat spanningsveld tussen de noodzaak en het ongemak van privacybescherming.

Mart Dijkstra
Mart Dijkstra werkt sinds 2010 als advocaat. Hij houdt zich bezig met het privacyrecht, het IT-recht en het intellectueel eigendomsrecht. Hij adviseert en procedeert in zaken over deze rechtsgebieden. Dijkstra slaagde cum laude in het privacyrecht aan de Grotius Academie. Hij werkte ook een tijdlang als jurist voor een multinational.

College bijwonen?

Het publiekscollege van 12 april 2023 start om 20.00 uur in de collegezaal van de Academie van Franeker, Breedeplaats 1 te Franeker. Het college duurt ongeveer een uur, waarna er gelegenheid is om vragen te stellen.

Toegangskaartjes à € 10,- zijn vanaf een half uur voor aanvang verkrijgbaar bij de Botniastins. Een kaartje geeft recht op een glas fris, tapbier of huiswijn na afloop bij Grand Café De Doelen. 

Meldt u zich op tijd aan, want vol = vol.  Dit kan eenvoudig door onderstaand formulier in te vullen. Zonder aanmelding krijgt u alleen toegang als er plaats beschikbaar is.

 

Aanmelden voor dit publiekscollege:

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?