Thúsakademy – De mythe voorbij: Dr. Arjen Dijkstra

  • 08 december 2021
  • 20:30 uur
Botniastins
Breedeplaats 1
8801 LZ Franeker

Inspireer een ander!

De ‘Thúsakademy’ is een gezamenlijk initiatief van de Academie van Franeker en Omrop Fryslân telefyzje om de samenleving en de wetenschap met elkaar in contact te brengen. In een serie van telkens drie TV-colleges wordt het publiek door een drietal wetenschappers meegenomen in hun onderzoek of vakgebied. Het thema van de komende serie heet ‘De mythe voorbij’. Tijdens drie achtereenvolgende uitzendingen nemen Arjen Dijkstra (8 december), Nelleke IJssennagger (15 december) en Goffe Jensma (22 december) U mee in het onderzoek naar het werkelijke verhaal achter de mythe.

De mythe voorbij: Eise Eisinga en het ontstaan van het moderne Fryslân

Tussen 1774 en 1781 bouwde Eise Eisinga zijn beroemde Planetarium in Franeker. Nog voor het klaar was trok het aandacht van over de hele wereld. En dat was ook het startschot voor het verhaal dat mensen elkaar vertelden over Eisinga en zijn bijzondere hemelse uurwerk.

Er verschenen stukken in tijdschriften en kranten. In brieven schreven geleerden, maar ook gewone burgers erover. En er kwamen mensen op bezoek. Professoren, koningen, schrijvers en schrijfster, maar ook de buren van Eisinga, oude bekende en nieuwe vrienden. En iedereen vertelde wat er te zien was in Franeker.

Al snel verdween Eisinga daarbij op de achtergrond. Hij was wel de uitvinder en maker van het
planetarium, maar wat was er echt over hem te vertellen?

Voor het eerst is er een biografie van Eisinga verschenen, die hem in zijn tijd plaatst. Ontdaan van alle mythevorming blijft de vraag over: wie was Eise Eisinga, die in zijn woonkamer een klein, werkend model van ons zonnestelsel had gemaakt?

Dr. Arjen Dijkstra, schrijver van de biografie van Eise Eisinga De Hemelbouwer en directeur van het Universiteitsmuseum in Groningen, neemt ons mee in de wereld van Eise Eisinga.

U kunt het college rechtstreeks volgen op Omrop Fryslân op woensdag 8 december 2021 om 20:30 uur.