Prof. em. dr. Emiel Rutgers – Borstkanker: feiten, fabels, ontwikkelingen

  • 11 oktober 2023
  • 20:00 uur
Botniastins
Breedeplaats 1
8801 LZ Franeker

Inspireer een ander!

Borstkanker: feiten, fabels, ontwikkelingen

Wat is borstkanker eigenlijk? Hoeveel soorten zijn er en waarom krijgen relatief veel vrouwen deze ziekte? Kun je zelf het risico verkleinen? Daarover gaat het publiekscollege dat gepensioneerd oncologisch chirurg Emiel Rutgers geeft op 11 oktober bij de Academie van Franeker.

‘Alles wat je wilde weten over borstkanker, maar nooit durfde te vragen.’ Zo omschrijft Rutgers – vrij naar Woody Allen – het publiekscollege dat hij in Franeker geeft.
– Wat zijn oorzaken van borstkanker, en wat niet?
– Heeft het bevolkingsonderzoek naar borstkanker zin?
– Welke stappen kun je nemen als je iets in je borst voelt?
Op al deze vragen gaat Rutgers in, naast uiteraard de vragen uit het publiek.

Voordat borstkanker behandeld kan worden, moet er veel onderzoek worden gedaan. Bijvoorbeeld naar de afmeting en uitbreiding van de tumor, of die in de lymfeklieren of elders in het lichaam terug te vinden is, of erfelijkheid mee kan spelen en of er een kinderwens is. Al die onderzoeken kosten veel tijd en dat is niet erg. Borstkanker groeit relatief langzaam. Vaak duurt het jaren voordat een tumor bijvoorbeeld 1,5 cm groot is. Een gedegen behandelplan waar de patiënt vertrouwen in heeft, is een belangrijk startpunt voor de behandeling.

Rutgers deelt ook feiten en fabels over borstkanker en de nieuwste ontwikkelingen. Die laatste zijn er gelukkig veel, waar door de afgelopen jaren het percentage vrouwen dat tien jaar na de diagnose nog leeft, is gestegen van 50 naar 80 procent.

Emiel Rutgers
Emiel Rutgers is gepensioneerd chirurg-oncoloog en bijzonder hoogleraar chirurgische oncologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij promoveerde op een proefschrift over nacontrole bij borstkanker en werkte tot eind 2021 in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam. Hij kreeg diverse onderscheidingen, waaronder die van ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

College bijwonen?

Het publiekscollege van 11 oktober 2023 start om 20.00 uur in de collegezaal van de Academie van Franeker, Breedeplaats 1 te Franeker. Het college duurt ongeveer een uur, waarna er gelegenheid is om vragen te stellen.

Toegangskaartjes à € 10,- zijn vanaf een half uur voor aanvang verkrijgbaar bij de Botniastins. Een kaartje geeft recht op een glas fris, tapbier of huiswijn na afloop bij Grand Café De Doelen. 

Meldt u zich op tijd aan, want vol = vol.  Dit kan eenvoudig door onderstaand formulier in te vullen. Zonder aanmelding krijgt u alleen toegang als er plaats beschikbaar is.

Aanmelden voor dit publiekscollege:

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?