College door Dr. Sytze Ypma – Donkere Dagen: Dolen in het donker

  • 16 december 2020
  • 20:30 uur
Omrop Fryslân

 

Inspireer een ander!

Donkere Dagen

In december organiseert de Academie in samenwerking met Omrop Fryslân een drietal wintercolleges rond het thema ‘Donkere dagen’.
De colleges worden live uitgezonden door de Omrop en tegelijk gestreamd via de website van de Omrop. Voorafgaand aan de colleges zullen de sprekers kort geïnterviewd worden door programmamaker Bart Kingma. Naderhand zal Bart nog een nagesprek met de spreker hebben.
Uniek is dat we de colleges buiten organiseren, op de Breedeplaats, met de Martinikerk en de Botniastins op de achtergrond.
Dit tweede college wordt verzorgd door dr. Sytze Ypma.

‘Dolen in het donker’ Door dr. Sytze Ypma
Samenzweringstheorieën in tijden van crisis

Wat hebben de Fabeltjeskrant, Trump, het Instagram account van een Friese schoonheid en een uitzending van Arjen Lubach met elkaar gemeen?
Ze vertonen alle vier sporen van complot-denken. In onze tijd steekt dat fenomeen wekelijks de kop op. Er lijkt een voedingsbodem voor. Eén ding is duidelijk. Er hangt crisis in de lucht. En op die crisissfeer reageren mensen heel verschillend. Eén van de reacties is versimpelen, een andere is wijzen naar schuldigen, veroorzakers. Die beide neigingen dijen zomaar uit tot complot- en samenzweringstheorieën.
Tijdens dit college staan we stil bij twee dingen:
– Wat voedt dit complot- denken in tijden als deze?
– Wat leren we over dit denken vanuit de psychologie van de waan?.

College bijwonen?

Kijkt u dan mee via Omrop Fryslân.

De duur van het college is ongeveer een uur waarna er aansluitend gelegenheid is voor het online stellen van vragen.