College door Prof. em. Rolf Bremmer jr. – Donkere Dagen: Feesten in het donker

  • 23 december 2020
  • 20:30 uur
Omrop Fryslân

 

Inspireer een ander!

Donkere Dagen

In december organiseert de Academie in samenwerking met Omrop Fryslân een drietal wintercolleges rond het thema ‘Donkere dagen’.
De colleges worden live uitgezonden door de Omrop en tegelijk gestreamd via de website van de Omrop. Voorafgaand aan de colleges zullen de sprekers kort geïnterviewd worden door programmamaker Bart Kingma. Naderhand zal Bart nog een nagesprek met de spreker hebben.
Uniek is dat we de colleges buiten organiseren, op de Breedeplaats, met de Martinikerk en de Botniastins op de achtergrond.
Het derde en laatste college van deze reeks wordt gegeven door prof. em. Rolf Bremmer jr.

Feesten in het donker  Door prof. em. Rolf Bremmer jr.
Winterfeesten door de eeuwen heen

Feesten in het donker?
Jazeker, en dan niet illegaal. Integendeel, sinds onheuglijke tijden hebben mensen aanleiding gezocht om feest te vieren als de dagen korter en de nachten langer worden. Kaarsen gaan aan, toortsen worden ontstoken, vuurbakens  lichten op tegen de donkere winterhemel. Godsdiensten mogen veranderen, de feesten blijven – zij het meestal met een nieuwe aanleiding en in een nieuw jasje.

Vanavond, op de vooravond van het Lichtfeest bij uitstek,  zoeken we de gemene deler van al die feesten met zo’n verscheidenheid aan historische achtergronden: van Sint-Maarten (11 nov.) tot en met Maria Lichtmis (2 febr.).

College bijwonen?

Kijkt u dan mee via Omrop Fryslân.

De duur van het college is ongeveer een uur waarna er aansluitend gelegenheid is voor het online stellen van vragen.