College door Stefan Sleeuw – Astrologie: Ter lering of slechts ter vermaak?

  • 25 januari 2023
  • 20:00 uur
Botniastins
Breedeplaats 1
8801 LZ Franeker

Inspireer een ander!

Astrologie: Ter lering of slechts ter vermaak?

Astrologie is terug van weggeweest: Instagram is vergeven van de astrology influencers, horoscoop-apps bieden volledig gepersonaliseerde readings, en astrologische self-helpboeken vinden gretig aftrek.
Tegelijkertijd bevindt de astrologie zich onverminderd in de taboesfeer: ze staat bij wetenschappers sinds jaar en dag te boek als pseudowetenschap, en niets wijst erop dat een academische rehabilitatie aanstaande is.
De toegenomen populariteit van astrologie roept derhalve vragen op. Waarom heeft astrologie eigenlijk zo’n slechte reputatie? Hoe definieer je pseudowetenschap? Is er een manier om astrologie te verenigen met een wetenschappelijk wereldbeeld? Deze vragen nopen tot filosofische reflectie op de aard van wetenschap, maar ook tot een nadere kijk op de astrologie. In dit publiekscollege komen beide aspecten aan bod.

Stefan Sleeuw is promovendus in de theoretische filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn proefschrift gaat in op de vraag naar de aard van begripstoeschrijvingen: wat betekent het precies om van iemand te zeggen dat hij iets begrijpt (bijv. een taal, een theorie, of een natuurkundig fenomeen)?
Hij voltooide eerder de Bachelor en Research Master Wijsbegeerte aan dezelfde universiteit.

College bijwonen?

De duur van de lezing is ongeveer een uur waarna er aansluitend gelegenheid is voor het stellen van vragen. Het publiekscollege van 25 januari 2023 start om 20.00 uur in de collegezaal van de Academie van Franeker, Breedeplaats 1 te Franeker. Toegangskaartjes á € 10,- zijn vanaf een half uur voor aanvang verkrijgbaar bij de Botniastins. Een kaartje geeft recht op een glas fris, tapbier of huiswijn na afloop bij Café De Doelen. 

Meldt u zich op tijd aan, want vol = vol.  Dit kan eenvoudig door onderstaand formulier in te vullen. Zonder aanmelding is er alleen toegang indien er plaats beschikbaar is. 

 

Aanmelden voor dit publiekscollege:

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?