Simmerjûncolleges 2023 – ‘Van dichtbij’

Het is bijna zomer en daarmee tijd voor de jaarlijkse Simmerjûncolleges van de Academie van Franeker. Het thema van deze zesde reeks is ‘Van dichtbij’. We blijven dit jaar dicht bij huis, met regionale sprekers over lokale onderwerpen.

Vergezicht voor Waadhoeke
De reeks begint om 19 juli met een openingscollege van Marga Waanders, burgemeester van Waadhoeke. Als knipoog naar het thema ‘Van dichtbij’ schetst zij een ‘vergezicht’ voor de gemeente Waadhoeke. Andere Simmerjûncolleges gaan over een verrassend schilderij in Harlingen, industrieel erfgoed in Waadhoeke, oude tegels, vrouwen in de kunst, de Martinikerk en Franeker deugnieten uit de achttiende eeuw. Het belooft, net als voorgaande jaren, een reeks vermakelijke en leerzame woensdagavonden te worden.

Alle simmerjûncolleges op een rij

  • 19 juli drs. Marga Waanders: Werken aan het goede leven – Vergezicht voor Waadhoeke
  • 26 juli drs. Hugo ter Avest: Een match tussen het Rijksmuseum en het Hannemahuis
  •  9 augustus Max Popma: Industrieel erfgoed = waar het geld werd verdiend
  • 16 augustus Klaas en Durk Regts: Antieke Nederlandse tegels – van hobby tot firma
  • 23 augustus dr. Carla van de Puttelaar: Vrouwen in/uit de kunst
  • 30 augustus prof.em. Rolf Bremmer: Vreugde, rouw en strijd in de Martinikerk (1421-1580)                                                     LET OP: locatie is de Martinikerk
  •  6 september Theo Kuipers: Franeker deugnieten in de 18de eeuw

Praktische informatie
De Simmerjûncolleges vinden plaats in de collegezaal van de Academie van Franeker (Botniastins, Breedeplaats 1, Franeker). Behalve het Simmeerjûncollege op 30 augustus! Aanvang: 20.00 uur, de Botniastins is open vanaf 19.30 uur. Een college duurt ongeveer een uur. Entree inclusief consumptie: 10 euro, jongeren tot 18 jaar: 5 euro. Toegangskaartjes zijn vanaf een halfuur voor aanvang verkrijgbaar in de Botniastins. Reserveren kan via deze site.  Na afloop van het college kunt u napraten met de spreker op het terras van De Doelen, tegenover de Botniastins.