College door Adrie Warmenhoven - Donkere Dagen: Stralen in het donker

- Sterren in de winternacht. - Ster van Bethlehem: een echte ster of stond er iets anders te schitteren aan de hemel?

Donkere Dagen

In december organiseerde de Academie in samenwerking met Omrop Fryslân een drietal wintercolleges rond het thema ‘Donkere dagen’.
De colleges werden live uitgezonden door de Omrop en tegelijk gestreamd via de website van de Omrop. Voorafgaand aan de colleges werden de sprekers kort geïnterviewd worden door programmamaker Bart Kingma. Na afloop had Bart nog een nagesprek met de spreker.
Uniek is dat we de colleges buiten organiseerden, op de Breedeplaats, met de Martinikerk en de Botniastins op de achtergrond.
We startten deze reeks met het college van Adrie Warmenhoven, directeur van het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium.

Stralen in het donker  Door Adrie Warmenhoven
Sterren in de winternacht

In de winterperiode kun je optimaal genieten van de sterrenhemel. Het wordt vroeg donker, de nachten zijn vaak helder en er staan opvallende sterren en sterrenbeelden aan de hemel, zoals Orion, Stier en Tweelingen.

Waarom zien we in de winter andere sterren dan in de zomer? En waarom verandert de sterrenhemel ook in de loop van de nacht?

Op deze en andere vragen geeft Adrie Warmenhoven, directeur van het Eise Eisinga Planetarium, antwoord. Daarbij wordt de sterrenhemel van december fraai in beeld gebracht en worden de belangrijkste sterren en sterrenbeelden getoond.

De avond wordt afgesloten met een toepasselijk onderwerp voor deze tijd van het jaar, de Ster van Bethlehem. In de bijbel lezen we over een heldere ster, die de Drie Wijzen uit het oosten de weg naar Bethlehem wees. Wat hebben de wijzen gezien? Was het een echte ster of stond er iets anders te schitteren aan de hemel?