Trinus Riemersma-dei genomineerd voor Taalpriis Waadhoeke

18 februari 2023

Academie van Franeker genomineerd voor Taalpriis Waadhoeke

De Trinus Riemersma-dei van de Academie van Franeker is genomineerd voor de Taalpriis Waadhoeke. Dat heeft de jury van de prijs bekendgemaakt. Het is voor het eerst dat de prijs wordt toegekend. Op 21 februari, de Unesco Dag van de Moedertaal, wordt de winnaar bekend gemaakt, die de prijs dan in ontvangst neemt. De prijs bestaat uit een kunstwerk dat keramist Paulien Kroeger speciaal voor deze prijs heeft gemaakt.

De uitreiking vindt plaats tijdens de Waadhoekster Taledei in de bibliotheek van Franeker. Daar is op 21 februari een feestelijk avondprogramma om de meertaligheid van de gemeente – Fries, Bildts, Franeker en Nederlands – te vieren. Op deze avond reikt taalwethouder Jan Dijkstra de Taalpriis Waadhoeke uit en is er onder andere een meertalige pubquiz. Het programma begint om 20.00 uur en de toegang is gratis.

De andere twee genomineerden voor de Taalpriis Waadhoeke zijn ’t Genoatskap foar ut Behoud fan ut Franekers, voor het Franeker Diktee en Wim Aalbers, maker van het Franeker Woordeboek, dat eind 2021 verscheen.

De jury bestaat uit Jitske de Hoop (beleidsadviseur Fryske taal en kultuer en meartaligens bij Omrop Fryslân), Sannah Debreczeni (trainee Frysk en meartaligens bij Provinsje Fryslân) en Gerard de Jong (meertaligheidscoördinator bij gemeente Waadhoeke).