Academische pubquiz ter lering en vermaak

Café De Kleine Beurs in Franeker barstte afgelopen woensdagavond bijna uit zijn voegen tijdens de jaarlijkse Academie-pubquiz. Zelfs een team van RSG Simon Vestdijk in Harlingen speelde mee voor de erekrans.  Inmiddels kan voorzichtig gesproken worden van een traditie. Al weer voor de vierde keer organiseerde het domein Letter & Geest van de Academie van Franker een pubquiz tijdens de ‘Maand van de Geschiedenis’. Maar liefst veertien teams hadden zich ingeschreven voor de kenniswedstrijd. De temperatuur in de gezellige kroeg van Stephan en Angela liep dan ook al gauw op.

In zes rondes kon men zich suf piekeren over een breed scala aan vragen rond het thema ‘Franeker van dichtbij’. De aftrap werd gegeven door blazers van de Stedelijke Harmonie. Ze speelden de eerste maten van bekende hits, die de deelnemers vervolgens moesten thuisbrengen.
Veel vragen stelden de kennis van Franeker op de proef. Het team van de gemeente Waadhoeke, aangevoerd door wethouder Kees Arendz, bleek nog wel wat te kunnen leren over de hoofdstad van Waadhoeke. Dat gold ook voor het team van de Vrienden van Franeker.
Winnaars waren net als vorig jaar ‘De Keningen’, o.l.v. notaris Petra IJdema. Zij gingen naar huis met Franeker Blauwtjes van Delicatessezaak Jellema en enkele flessen De Schenker, academisch bier. Op twee en drie eindigden de Apellanten en de Rotary.

Achteraf oordeelden verschillende deelnemers dat de quiz dit jaar best pittig was. Maar de sfeer was opperbest. En zoals een deelnemer zei: ‘Door zulke vragen ga je de stad ook weer met heel andere ogen bekijken’.