Cursus | Sterrenbeelden door Adrie Warmenhoven

  • 09 november 2023
  • 19.30 uur
Botniastins
Breedeplaats 1
8801 LZ Franeker

Inspireer een ander!

Cursus Sterrenbeelden door Adrie Warmenhoven

Leer de sterrenhemel kennen in de nieuwe cursus “Sterrenbeelden” van de Franeker Academie.

Adrie Warmenhoven, directeur van het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium informeert u in vier avonden over de belangrijkste sterren en sterrenbeelden per seizoen en daarnaast worden onderwerpen als de mythologie en verrekijkerobjecten behandeld.

Deze colleges worden als reeks aangeboden, belangstellenden die zich hiervoor inschrijven ontvangen een syllabus, draaibare sterrenschijf en een getuigschrift na afloop.
Inschrijven kan via info@academiefraneker.nl en de kosten voor de cursus zijn 100 euro.

9 november 
Thuisraken aan de sterrenhemel
Op deze eerste avond staat de kennismaking met de sterrenhemel centraal. De belangrijkste bewegingen van de sterrenhemel worden verklaard. En het gebruik van de draaibare sterrenkaart komt aan bod.
Elke avond wordt een specifiek deel van de sterrenhemel behandeld. Welke sterren en sterrenbeelden zijn te herkennen in achtereenvolgens de herfst, winter, lente en zomer.  Als de weersomstandigheden het toestaan zal ook op een van de avonden de sterrenhemel buiten bekeken worden

16 november  
Verhalen aan de sterrenhemel
Op deze avond maken we kennis met de historische achtergronden van de sterrenbeelden en met de mythologische verhalen die ze aan de hemel uitbeelden. Veel van onze sterrenbeelden hebben hun oorsprong bij de Oude Grieken, maar ook in andere culturen werd de hemel in een groot aantal sterrenbeelden ingedeeld.

23 november
De sterrenbeelden van de Dierenriem
De twaalf sterrenbeelden van de Dierenriem behoren tot de bekendste sterrenbeelden. Astrologie speelt geen rol binnen de sterrenkunde, maar deze sterrenbeelden zijn toch bijzonder omdat de zon, maan en de planeten altijd tegen de achtergrond van deze sterrenbeelden zijn terug te vinden.

30 november
Verrekijkerobjecten en vakantiehemels
Met het blote oog is er veel te zien aan de sterrenhemel, maar met een verrekijker zijn allerlei bijzondere objecten waar te nemen, zoals sterrenhopen en nevels. Daarnaast wordt er deze avond aandacht besteed aan de sterrenhemel aan de zuidelijke hemel.