Bibliotheek van de Academie van Franeker

Tussen God en gekte

II-d Religie

Een studie over zekerheid en symbolisering in psychose en geloven. Proefschrift Rijksuniversiteit Groningen. Met samenvatting in het Engels.

Dit promotieonderzoek is geschreven vanuit de vraag wat de bestudering van de ernstig beschadigde psychische structuren van een psychotisch subject ons kan leren over de realiteit van geloven. Ypma stelt thema’s aan de orde die psychose en geloven met elkaar delen: zekerheid en onzekerheid, symbolisering, en de rol van de ander. Hij laat zien op welke punten psychose en geloven wezenlijk van elkaar verschillen en hoe de gelovige voor een waan behoed kan worden.

Dit boek begint bij de ontsporingen die een psychose kenmerken en probeert van daaruit tot een beter verstaan van geloven te komen. Dat betekent een andere benaderingswijze van het thema psychose en geloven dan in het bekende vraagstuk waarom in psychosen religieuze voorstellingen terug keren.

Vervolgens ontwikkeld de auteur een model waarmee vastgelopen geloofsbeleving weer kan worden vlotgetrokken en vitaal gemaakt. Hij illustreert dit aan de hand van het recente werk van de theoloog prof. dr. H.M. Kuitert en laat zien hoe deze als theoloog de rol van belangrijke ander kan vervullen en op die manier helpen kan om de geloofsonzekerheid van de gelovige te transformeren in zekerheid.

Plaats van uitgave:
Zoetermeer
Uitgever:
Uitgeverij Boekencentrum
Jaar van uitgave:
2005 2e druk
Aantal pagina's:
255
Taal:
Nederlands
ISBN:
9023911547