Bibliotheek van de Academie van Franeker

Botniastins : Interne waardestelling met bouwhistorische opname

VI-c Franeker

Deze interne waardestelling met bouwhistorische opname is opgesteld in het kader van de master Kunstgeschiedenis, track Architectuur en Monumentenzorg van de Universiteit Utrecht. Het onderzoek gaat in op de waarden omtrent stedenbouwkundige aspecten, bouwmassa, architectuur, constructie en indeling en interieurafwerking.

Het pand dat centraal staat in dit onderzoek is de Botniastins aan de Breedeplaats 1 te Franeker. De Botniastins is vernoemd naar de eerste eigenaar Tjalling van Botnia en is ten tijde van de Universiteit van Franeker bewoond door de een aantal professoren: Joachim Frencelius, Herman Alexander Roëll, Johannes Lemonon, Johannes Ortwinus Westenberg en Wijer Willem Muys. Van 1854-1948 was het Hervormde Diaconieweeshuis gevestigd in de Botniastins. Huidige eigenaar is de Protestantse Gemeente Franeker, en sinds 2020 is de Academie van Franeker er gevestigd.

Het rapport is het resultaat van een bouwhistorisch onderzoek en oriënterend archiefonderzoek uitgevoerd in december 2021. Klik hier voor het volledige rapport.

 

Plaats van uitgave:
Utrecht
Uitgever:
Universiteit Utrecht
Jaar van uitgave:
2022
Aantal pagina's:
38
Taal:
Nederlands