Tentoonstelling “Miltvuurbosjes” door Janne van Gilst

  • 27 mei 2022
  • 13:00 - 17:00 uur
Botniastins
Breedeplaats 1
8801 LZ Franeker

Inspireer een ander!

Miltvuurbosjes zijn landschapselementen die vooral in het Noorden van Nederland nog voorkomen. De bosjes markeren de plek waar in de loop van de 19e eeuw met miltvuur besmet vee is begraven. Omdat de miltvuurbacterie eeuwenlang kan overleven, kunnen de bosjes nog steeds gevaarlijk zijn.

De kennis over de locaties van deze bosjes bestaat alleen nog in het lokale geheugen van Friesland. Door middel van fotografie en geluidsopnames legt Janne de verhalen die zij tegenkomt vast. Met behulp van excursies, een website en exposities deelt zij haar bevindingen met publiek. Zo maakt ze verborgen geschiedenis zichtbaar en toegankelijk.

Sinds 2020 werkt Janne op verschillende locaties in Friesland aan haar project over miltvuurbosjes. De analoge foto’s verwerkt ze in haar eigen fotolab. Hierbij maakt ze gebruik van de 19e eeuwse fotografische techniek cyanotypie, ook wel blauwdruk genoemd.

In 2021 was zij te gast bij Kunsthuis SYB in Beetsterzwaag. Op dit moment is zij als artist-in-residence te gast bij Het Lage Noorden in Marrum.

Biografie

Opgroeiende, op het eiland Noord-Beveland in Zeeland, ontwikkelt fotograaf Janne van Gilst (Colijnsplaat, 1991) een bewustzijn voor het landschap waarmee zij wordt omringd. Sinds haar studie Documentaire Fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag fotografeert ze haar veranderende omgeving. Zo reflecteert ze op de culturele tijdsgeest en hoe deze zich verhoudt tot de wijze waarop wij onze omgeving vormgeven en ervaren.
Eerder werkte zij aan projecten over streekverhalen, landbouwtradities en de drang van de mens om het landschap te beheersen en te bedwingen. Haar werk wordt regelmatig nationaal en internationaal gepubliceerd en geëxposeerd.