Simmerjûncolleges – 2021: Prof. Maaike Meijer – Is de canonieke status voor vrouwen nog altijd een dubbeltje op zijn kant?

  • 25 augustus 2021
  • 20:30 uur
Martinikerk
Breedeplaats 2
8801 LZ Franeker

Inspireer een ander!

De Simmerjûncolleges – 2021 hebben dit jaar als thema: De Canon

Het college van vandaag wordt gegeven door prof. Maaike Meijer.

In dit college vertelt prof. Meijer hoe de literaire canon functioneert en hoe belangrijk het is dat die representatief is. Vrouwen schrijven alweer honderdvijftig jaar, in groten getale en volop, maar uitsluitingsmechanismen bestaan nog altijd. In steeds subtielere vormen. Ze laat zien hoe ze werken en wat we eraan kunnen doen. Als voorbeeld kiest zij voor de carrières van twee dichteressen: M. Vasalis en Frederike Harmsen van Beek. Van beiden schreef zij een biografie. Beiden haalden de Canon, maar hoe lang duurt dat nog? Gender speelt altijd een rol in de diskwalificatie van vrouwen. Vele met Vasalis en Harmsen van Beek vergelijkbare mannelijke dichters rusten comfortabeler op hun canonieke lauweren. Hoe komt dat?

College bijwonen?

De duur van het college is ongeveer een uur waarna er aansluitend gelegenheid is voor het stellen van vragen. Het publiekscollege van 25 augustus 2021 start om 20:30 uur in de Martinikerk, Breedeplaats 2 te Franeker.
Toegangskaartjes á  €7,- zijn een half uur voor de aanvang van het college verkrijgbaar in de kerk. Een kaartje geeft recht op een glas fris, bier of wijn na afloop bij Café de Doelen.

Meldt u zich op tijd aan, want vol = vol.  Dit kan eenvoudig door onderstaand formulier in te vullen. Zonder aanmelding is er alleen toegang indien er plaats beschikbaar is.

N.B. In en rondom de Martinikerk zijn de Corona-maatregelen van toepassing.

Aanmelden voor dit publiekscollege:

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?