‘Oer Alles’ – evenementen rond Eppie Dam

  • 10 november 2024
  • ± 19.00 uur
Martinikerk Franeker
Breedeplaats 2
8801KA Franeker

Inspireer een ander!

‘Oer Alles’ – evenementen rond Eppie Dam

De Academie van Franeker organiseert in oktober en november 2024 een drietal evenementen rond het werk van schrijver/dichter Eppie Dam, winnaar van de Gysbert Japicxpriis. Dam is een wendbaar schrijver. Het project heet daarom ‘Oer Alles’, een term uit het Fries dammen.

Op vrijdag 25 oktober wordt ’s ochtends in de Koornbeurs in Franeker het eerste exemplaar aangeboden van Dams autobiografie. Literair criticus/dichter Abe de Vries geeft een waardering van het werk van Dam en Omrop Fryslân/FryslânDOK toont de première van een documentaire over Dam. ’s Middags zijn er workshops in de Koornbeurs en de bibliotheek.

’s Avonds is er in de Koornbeurs een programma voor jong en oud. Trudy Baard presenteert met haar Seewyn-kinderkoor het spannende avontuur van Fjouwer dappere mûskes. Zangeres Inez Timmer en haar combo brengen een aantal songs van Joni Mitchell, Leonard Cohen en anderen, in de Friese vertaling van Dam. Leerlingen van de AMS laten zien hoe zij reageren op dichtwerk van Dam in combinatie met beeldende kunst. De Friese folkgroep Paddy’s Day Off zingt Ierse balladen in Dams Friese vertaling. Diverse columnisten geven hun creatieve kijk op Dam.

Liederen
Op zaterdagavond 26 oktober verschuift het toneel naar de prachtige Martinikerk. Dan ligt het accent op Dams levensbeschouwelijk liedwerk. Daaraan werken mee het koor Con Amore Musica onder leiding van dirigent/componist Gerben van der Veen en het Kwartettenkoor onder leiding van Feike van Tuinen met solisten, ensemble en organist Jochem Schuurman.

Op 10 november voert het koor Con Amore Musica onder leiding van Gerben van der Veen, met medewerking van een ensemble en solisten van CMV Advendo, het Frysk Rekwiëm Wylst de wrâld fan wille skattert uit, geschreven door Eppie Dam en op muziek gezet door Jan de Jong. Omrop Fryslân maakt hier een opname van die op 24 november (‘Eeuwigheidszondag’) zal worden uitgezonden.

[informatie over de kaartverkoop voor 26 oktober en 10 november volgt]