Welke kiesstelsels zijn er zoal? Wat betekent het om over te gaan op een ander kiesstelsel? En zijn verkiezingen noodzakelijk in een democratie? Op die vragen gaat bestuurskundige Harry Daemen in tijdens zijn publiekscollege ‘Kiesstelsels en democratie’ op 25 oktober.
In dit college zal Harry Daemen ingaan op de verschillende kiesstelsels en hun invloed op het democratisch proces. De aard van het kiesstelsels beïnvloedt onder andere het partijstelsel, der kwaliteit van de representatie en de bestuurscultuur. Bij het doen van voorstellen voor wijziging van het kiesstelsel dient men zich bewust te zijn van al dit soort mogelijke veranderingen. Het is daarom interessant te kijken naar de gevolgen van experimenten met het kiesstelsel elders in Europa.
Daarnaast zal de vraag aan de orde komen hoe de verbinding tussen democratie en verkiezingen ligt.
Zo op het oog is daar sprake van een 1-op-1 relatie: de democratie kan niet zonder verkiezingen. Of toch…? Zijn er alternatieven? En wat leveren die op?
Dr. Harry Daemen
Dr. Harry Daemen is politicoloog en bestuurskundige. In de jaren zeventig en tachtig maakte hij deel uit van team dat vormgaf aan het Nationaal Kiezersonderzoek. Als bestuurskundige onderzocht hij experimenten met vernieuwing van lokale democratie in Europa.
Het publiekscollege van 25 oktober start om 20.00 uur in de collegezaal van de Academie van Franeker, Breedeplaats 1 te Franeker. Het college duurt ongeveer een uur, waarna er gelegenheid is om vragen te stellen.
Toegangskaartjes à € 10,- zijn vanaf een half uur voor aanvang verkrijgbaar bij de Botniastins. Een kaartje geeft recht op een glas fris, tapbier of huiswijn na afloop bij Grand Café De Doelen.