Op 16 maart aanstaande zijn er weer verkiezingen; dit maal voor de gemeenteraden. Iedereen heeft weer de mogelijkheid om de volksvertegenwoordigers te kiezen die een belangrijke stempel kunnen drukken op beleid en uitvoering in de eigen gemeente. Toch is er iets geks aan de hand met die gemeentelijke politiek. Enerzijds wordt de gemeente gezien als de frontoffice van de democratie, maar anderzijds is de opkomst voor die gemeenteraadsverkiezing gering (rondom 50% opkomst). Verder lopen lokale bestuurders vaak aan tegen het probleem dat hun enthousiaste ambities stuklopen op bestaand beleid of regelgeving van hogere overheden (zoals provincie, rijksoverheid en Europa). In het licht van bovenstaande is het zo vlak voor de verkiezing van belang dat kiezers een goed inzicht hebben in aard en werking van een gemeente(raad) en in de mogelijkheden en onmogelijkheden die een gemeente heeft om eigen beleid te voeren.
Beide vragen komen aan de orde in het college dat professor Engels (RUG) op 9 maart (precies een week voor de verkiezingen) zal geven in de Botniastins te Franeker (aanvang 20:00 uur). Hans Engels is emeritus hoogleraar staatsrecht en decentraal bestuur (Leiden en Groningen). Dat hij het (lokale) openbaar bestuur van binnenuit kent blijkt ook uit zijn bestuurlijke functies; hij was o.m. raadslid, wethouder, Eerste Kamerlid en tot voor kort wnd. burgemeester in Loppersum.
De duur van de lezing is ongeveer een uur waarna er aansluitend gelegenheid is voor het stellen van vragen. Het publiekscollege van 9 maart 2022 start om 20.00 uur in de collegezaal van de Academie van Franeker, Breedeplaats 1 te Franeker. Toegangskaartjes á € 7,- zijn een half uur voor aanvang van het college verkrijgbaar bij Café De Doelen en een kaartje geeft recht op een glas fris, bier of wijn na afloop bij Café De Doelen.