Academische Dagen: Schenkerij in de Academie

  • 09 juli 2022
Naast de Botniastins
Breedeplaats 1
8801 LZ Franeker

Inspireer een ander!

SCHENKERIJ IN DE ACADEMIE

Academie van Franeker wordt een ‘Biergarten’

Tijdens de Academische Dagen wordt op zaterdag 9 juli de Academie van Franeker voor één dag omgebouwd tot een heuse ‘Biergarten’. Het bier dat geschonken wordt is ‘De Schenker’. Een nieuw Franeker bier dat de Academie heeft ontwikkeld in samenwerking met bouwerij het BrouwDok uit Harlingen.

De Schenker
Bier en de academie zijn van oudsher onlosmakelijk met elkaar verbonden. Omdat bier gezonder was dan water, kregen studenten en professoren vrijstelling van accijns op bier. Zo’n belastingvoordeel mag tegenwoordig niet meer. Maar voor de rest houdt de Academie van Franeker de biertraditie zo veel mogelijk in ere. Robert Jansen van de Academie vertelt: “Samen met brouwerij BrouwDok hebben we voor een historische mild ale gekozen.” Mild ale is een 17 eeuws biertype, een zogenaamd ‘tafelbier’ met een laag alcoholpercentage en een krachtige smaak. Jansen: “Door de donkere kleur, het moutige karakter en de karameltonen in de achtergrond doet De Schenker wel wat denken aan een lichte Guinness.” De extra geurige en frisse citra hop geeft het bier vervolgens een uniek, eigen karakter.

Grote fles
Opvallend is dat De Schenker in grote flessen van 75cl zit. Jansen: “Dat is een knipoog naar de geschiedenis van de academie.” In de eetzaal van de universiteit (de burse) lieten de studenten zich het bier goed smaken. Vooral tegen het einde van de maaltijd verdrongen ze elkaar bij het centrale fust. Iedereen wilde nog snel een laatste kroes. Dit leidde geregeld tot opstootjes en vechtpartijen.

Nadat de zaak weer eens uit de hand was gelopen, hebben de professoren bepaald dat de heren studenten schenkers moesten aanwijzen. Per tafel werd één student verantwoordelijk voor het halen en uitschenken van het bier. Deze schenkers waren bij hun studiegenoten zeer in aanzien. Zij bepaalden immers wie nog wat kreeg. Een Franeker gezegde uit die tijd luidt dan ook: “Houd de schenker te vriend.”

Jansen: “Als eerbetoon aan dit wijze besluit zit De Schenker in een grote fles. Het is een bier om te delen. Maar dankzij het lage alcoholpercentage van 3,2% kun je zo’n fles met een beetje dorst ook prima in je eentje soldaat maken.”

Biergarten
Tijdens de Academische Dagen wordt het parkeerterreintje naast de Academie omgebouwd tot een heuse ‘Biergarten’. Jansen: “Samen met restaurant De Doelen houden we een academische schenkerij. We zetten lange tafels en banken neer. Er komt verlichting. Het personeel trekt professorentoga’s aan en er is muziek. Het wordt reuze gezellig. Hopelijk wordt het oude Franeker spreekwoord binnenkort weer in ere hersteld: “Houd De Schenker te vriend!”