It fertutearzjen fan it Frysk – Simmerjûnkolleezje Hans van de Velde

  • 28 augustus 2024
  • 20.00 uur
Botniastins Franeker
Breedeplaats 1
8801 LZ Franeker

Inspireer een ander!

It fertutearzjen fan it Frysk – Simmerjûnkolleezje Hans van de Velde

Het zesde en laatste Simmerjûnkolleezje van 2024 van de Academie van Franeker wordt gegeven door prof.dr. Hans van de Velde. Hij vertelt op woensdag 28 augustus hoe de techniek er volgens hem aan kan bijdragen dat de Friese taal blijft bestaan.

 

Friezen verwaarlozen (fertutearzje) hun taal. Hans van de Velde ziet zichzelf niet als de grote redder van het Fries, maar hij wil wel graag zijn steentje bijdragen aan de versterking van de taal. ‘Ik ben een soort van verbindingsofficier tussen de Nederlandse taalwetenschappers en de Friese taalsituatie.’ Zo kunnen ontwikkelingen die het voortbestaan van het Fries bedreigen – zoals een gebrek aan spraakherkenning van het Fries – worden ontdekt en aangepakt. Gaat de techniek het Fries redden?

Hans van de Velde

Prof.dr. Hans van de Velde is hoogleraar taalwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Hij is een geboren Vlaming, die zich sinds 2014 bezighoudt met het Fries.

College bijwonen?

Het college van 28 augustus 2024 begint om 20.00 uur in de collegezaal van de Academie van Franeker, Breedeplaats 1 te Franeker. Het college duurt ongeveer een uur, waarna er gelegenheid is om vragen te stellen.

Toegangskaartjes à € 10,- zijn vanaf een half uur voor aanvang verkrijgbaar bij de Botniastins. Een kaartje geeft recht op een glas fris, tapbier of huiswijn na afloop bij Café De Doelen.

Meld u zich op tijd aan, want vol=vol. Dit kan eenvoudig met onderstaand formulier. Zonder aanmelding krijgt u alleen toegang als er plaats beschikbaar is.

Aanmelden voor dit publiekscollege:

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?