Grenzen aan gentechniek – Simmerjûnkolleezje van John van der Oost

  • 24 juli 2024
  • 20.00 uur
Botniastins Franeker
Breedeplaats 1
8801 LZ Franeker

Inspireer een ander!

Grenzen aan gentechniek – Simmerjûnkolleezje van John van der Oost

Het tweede Simmerjûnkolleezje van 2024 van de Academie van Franeker wordt gegeven door prof.dr. John van der Oost. Hij gaat op woensdag 24 juli op de veiligheid en de ethische grenzen van gentechniek.

 

John van der Oost heeft met zijn team ontdekt hoe bacteriën virussen afweren. Met dit systeem heeft hij de baanbrekende CRISPR/CAS-techniek ontwikkeld. Dit stelt wetenschappers in staat om het DNA van alle levende flora en fauna – inclusief dat van mensen – aan te passen. Maar is dit wel veilig? Wat zijn de ethische grenzen? Van der Oost: ‘Met CRISPR kunnen we ernstige genetische ziekten op DNA-niveau repareren. Zolant het veilig gebeurt, ben ik bereid daar ver in te gaan.

John van der Oost

Prof.dr. John van der Oost is hoogleraar microbiologie aan de Wageningen University&Research.

College bijwonen?

Het college van 24 juli 2024 begint om 20.00 uur in de collegezaal van de Academie van Franeker, Breedeplaats 1 te Franeker. Het college duurt ongeveer een uur, waarna er gelegenheid is om vragen te stellen.

Toegangskaartjes à € 10,- zijn vanaf een half uur voor aanvang verkrijgbaar bij de Botniastins. Een kaartje geeft recht op een glas fris, tapbier of huiswijn na afloop bij Café De Doelen.

Meld u zich op tijd aan, want vol=vol. Dit kan eenvoudig met onderstaand formulier. Zonder aanmelding krijgt u alleen toegang als er plaats beschikbaar is.

Aanmelden voor dit publiekscollege:

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?